Начало » Странджански билков чай

Странджански билков чай

2-god-tufi-mart-2015

biochayna-10-yuli-2016От пролетта на 2013 г. започнахме производство на разсад от биологичен материал (семенно и вегетативно) от естествените находища на известния в науката и нормативните документи у нас като Кримски чай(Sideritis syriaca, S.taurica) , ендемичен вид в Странджа.

Успешно отглеждаме чаените туфи в напълно естествени за тях условия в нашата плантация с надм.вис. 350 м. Те са напълно идентични на своя първоизточник. По обема на растеж обаче  култивираните туфи са доста по-разкошни и с по-големи цветни стръкове от самородните, а вкусовите и ароматните качества на чая дори са и по-добри. Това се дължи на по-доброто развитие на кореновата система, което води и до  по-продължителна продуктивност – от юни до август и в топла есен до края на ноември.

Култивирането на тази ценна билка правим върху типична карстова почва с характерните за вида морфологични признаци от естествените й ареали. Поради това аромата и вкусовите качества са напълно гарантирани. Дори е по-голяма концентрацията на био активните вещества. За това и култивираните растения наричаме Странджански билков чай.

„Кипро и Ко” ООД произвежда разсад на странджанския чай в биоразградими кофички с обем 0.198 млл. по три метода – семенно, вегетативно, ин-витро. Изпълняваме поръчки за чаени плантации върху пустеещи карстови почви с предварителна заявка Заявка . Приоритетно за карстовия района на Странджа – 22 селища, а именно: гр.М.Търново и селата Близнак, Бръшлян, Бяла вода, Визица, Граматиково, Евренозово, Заберново, Звездец, Калово, Младежко, Сливарово и Стоилово в община М.Търново; Българи, Кондолово и Кости в община Царево; Вършило и Индже войвода в община Созопол; Богданово, Варовник, Граничар и Тракийци в община Средец, но само там, до колкото и където разположението и еко-типа на почвите в избраните терени са пригодни за култивиране на растението, съобразно изискванията на доказаната и заложена в Правилата технология.

Правилата са част от комплект документи, които в началото на 2017г. ще бъдат подадени в националната комисия в МЗХ за обсъждане и предлагане пред ЕК за придобиване на статут за растението Защитено наименование за произход.

Предоставяме технология и собствен опит за отглеждане на ценното растение  MOV00596.

Периодично ще публикуваме актуална информация за количества разсад, условия на закупуване, технология на отглеждане. Основно ще се насърчават насаждения в посочените селища, а бъдещите производители физически или юридически лица сами ще се убедят от ползата да бъдат членове на сдружението, което за целта е в процес на учредяване и регистрация.

                                                                                                      Разсад на Странджански чай

Вегетативно размножен разсад на Кримски чайПовторен цъфтеж при култивиране(август-октомври)

Ценоразпис на разсад 2016 г.:

Семенно и вегетативно отгледани в биоразградими кофички:
1. До 10 бр. – 4 лв./бр.
2. 11-20 бр. – 3 лв./бр.
3. Над 20 бр.- цената се договаря допълнително съобразно срока на доставка и засаждане – 2.50 лв..
Всяка пратка се придружава с количество мелиорант – варовиков ситнеж e-correct и минерална смес, както и протокол с кратки указания.
Ин-витро отгледани:
1. От 100 до 500 бр. – 2.0. лв.
2. Над 500 бр. – цената се договаря предварително. За членове на сдружението – специални отстъпки.

Технологична карта – 25 правила, указания и препоръки за отглеждане в пет раздела с цветни приложения – 20 лв./без ддс (при поискване).

Заявки се приемат по ел.поща, посочена в сайта, като се ползва приложената форма на Заявка.

ВАЖНО! През април-август 2017 г. можем да осигурим до няколко стотици броя разсад от билката по метода ин-витро в биоразградими кофички за директно засаждане в почвата. Желаещите да създават такива плантации  могат  да правят своите заявки периодично.

Формуляр на договора за количества над 50 бр. ще изпращаме по ел.поща след предварително съгласуване.

Растенията се получават в офис-магазин „Коркова къща” на бул.”Ст.Стамболов” 51 Бургас, изпращат се по  по куриер до посочен адрес или се получават лично от базата на производителя.

Странджанският билков чай Sideritis syriaca – чудото на Странджа – не случайно е известен и като странджанска виагра. Защото съдържа над 20 биоактивни вещества, микроелементи и минерали, етерични масла и терпеноиди, феноли и флавоноиди, иридоиди, антиоксиданти, танини, които активно подпомагат укрепването на имунната система на организма.

Прилича ви на пиринския мурсалски чай? –  Да, те са от едно семейство устоцветни.

Но вижте разликата: поради по-ниската надморската височина странджанският чай Първи цъфтеж на 1 год. туфа

синтезира повече биоактивни вещества, ароматът е по-изразен, а вкусът е доста по-лек и по-приятен. И това е благодарение на гарантирания географски произход на растението. Отглеждан в други територии, не типични за естествените му ареали, растението не носи тези качества. За пиринския чай тази разлика е още по-изразителна.

За това е универсален лек за много болежки:

  • Стимулира умствената и физическата работоспособност.
  • Балансирайки кръвното налягане предпазва от атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.
  • Подобрява храносмилането и подсилва имунитета срещу вируси и бактерии.
  • Много полезен при каменно-бъбречни, чернодробни и белодробни заболявания. Ефикасен при лечение на простатата и тонизиране на половата система при мъжете.
  • Като антиоксидант намалява риска от ракови заболявания.
  • В резултат на последователната му употреба благоприятства забавянето на процесите на стареене.

Рецепта за ежедневието: Сушени стръкчета 2 гр. с цвят и листа се поставят в 150 млл вряща вода и трябва да врят 5 минути. Пие се като топъл или студен чай, подсладен  с 4-5 листа от стевия, мед или бучка кафява захар. Приятен, лек и с ободряващ ефект при пиене, за това е подходящ за всички възрасти. Специална препоръка: добавяйте към чая по 1 лъжица спиртен извлек от билката(с гроздова ракия или житна водка 40-45%) и вирусите винаги ще ви отбягват.

Пиенето на чая с течна сметана сутрин, привечер или  с важни  гости е израз на специфична култура и здравословно удоволствие. За 1 чаша чай са достатъчни 2 грама или 1-2 стръка от билката, които е най-добре да се натрошат на ситно преди поставянето в горещата вода. Точно тогава най-силно се усеща аромата на билката! Периодичната му употреба неминуемо ще засили вашата имунна система и винаги ще се чувствате бодри и работоспособни. В летните жеги е особено полезен изстуден с 3-4 лимонови резенчета в 1 л. вода, след като предварително го оставите да изстине.

Специална препоръка за ежедневието: преди всяко хранене и особено на закуска и обяд изпивайте на глътки 100 млл. топъл странджански чай и вашата храносмилателна система ще работи перфектно!

Ето как изглеждат цветните стръкове от билката, изсушени на сянка в слънчева сушилня в нашата агроекологична база. Опаковките са три вида:

  • Голяма картонена кутия 40/30/13 см -200-250 гр. нетно тегло
  • Прозрачен полиетиленов плик от многопластово фолио – 50-60 гр.
  • Прозрачен книжен плик – 20 -25 гр.Изсушени стръкове стр. чай Пакетиран странджански чай

 

 

 

Не откъсвайте този все по-рядко срещан в природата елeксир, при това забранен за събиране от природата, а сами го засадете и отглеждайте в градината си. И той ще ви дарява със здраве и добро самочувствие.   

Естествени находища в Странджа. (Снимки: Ст.н.с.д-р Д. Патронов)

    Естествено находище край Стоилово

Две годишна туфа странджански чай S.taurica) в цветна градина..в цветна градина с. Ясна поляна

Типичен пример за успешно култивиране на билката, като в случая е осигурена достатъчна дълбочина с рохкава почва и варовиков ситнеж за успешно развитие на дървовидната коренова система. Така  плододаването на цветните стъбла е доста обилно, с двойно повече цветни прешлени (от 15 до 22 броя) в сравнение с диворастящия.

(Снимка: Стоян Калабалъков)

Култивиран кримски чай 2015 Две съседни туфи без разстояние 3 годишнах туфа Кр.чай ??????????????????????????????? Кр.чай с камъни наоколо ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? Цветните стръкове варху камъни и трева

 

 

КУЛТИВИРАНЕ НА СТРАНДЖАНСКИ  ЧАЙ В ПЛАНТАЦИЯТА НА „КИПРО И КО“