Пауловния

пауловнияКогато почвата във вашия терен се окаже неподходяща за трюфелно култивиране, не се отказвайте – има подходяща алтернатива! Предлагаме да залесите пауловния – бързорастящото дърво с много добра приспособимост към почти всички почви у нас (без тежките глинести почви)и с висока изкупна цена на международния пазар.

ПАУЛОВНИЯ – ИЗУМРУДЕНОТО ДЪРВО

Бързорастящо дърво – за 5 години може да достигне височина 30 м и диаметър 30 см. Колкото дръвчета заявите, толкова ще получите. Изравнени, безвирусни, с предварително известни качества, отгледани ин-витро.

Пауловния елонгата ( Paulownia Elongata )
„изумруденото дърво“ – произхожда от Китай, има висока толерантност към засушаване, невзискателно е към почвата, развива се при висок температурен диапазон от минус 25 до плюс 40 градуса, не се напада от болести и неприятели, с малък риск при промишлено отглеждане.
Дървесината е висококачествена – здрава, лека, без дефекти, лесно съхне и се обработва, два пъти е по-лека от дъбовата и от иглолистната, но е 4 пъти по-скъпа от тях.

Използва се в корабостроенето и самолетостроенето, за производство на мебели, музикални инструменти, играчки и др. За добив на дървен материал могат да се използват 5-6 годишни растения с диаметър около 30 см. От едно дърво се добиват над 1 куб.м дървесина. Цветовете(на трета година от засаждането) и листата съдържат биологично активни вещества, които се използват във фармакологичната промишленост в Китай и САЩ. Най-качественият мед в Китай се получава точно от цветовете на това дърво.

Пауловнията е най-подходящото бързо растящо дърво за промишлени масиви, опожарени гори, свлачища, укрепване на ерозирали терени, изграждане на ветрозащитни пояси и др. Подходящо е за подобряване и естетизиране на градската жизнена среда, чрез озеленяване и рекултивация на терени, хвостохранилища, сметища и др. Източник е на екологично гориво-производство на пелети или дървесни частици. Подходящо е за ограждане на частни имоти, стадиони, тенис кортове, новопостроени сгради, бензиностанции, хотелски комплекси и вилни селища, детски и спортни площадки.

Схемите на залесяване –  различни според големината на терена: за площ от 1-2 дка – минимум 3/3 метра (до 105 бр. средно в дка), 4/4 м. за терен от 3 до 5 дка.( до 63 бр. в дка).  За площи над 5 дка може да се прилагат смесени варианти – от 4/5 м. (50 бр. в дка)  до 5/6 м.(40 бр. в дка).

Как да се сдобиете с пауловния?

Залесяване 2012 – 2013 г. – има наличности с височина 1 метър, открити корени, цена 7-8 лв.с ддс; минимално количество – 50 бр.;

–    по 7 лв.с ддс/бр. и височина 20 – 30 см., минимално количество – 10 бр.;

 При количества се договарят специални цени.

Използвайте формата на заявка за фиданки на всяка от страниците в сайта ни.

Най-важното от технологията за отглеждане:

 • Засаждане: 3/4 м за дървесина, а за биомаса –и по-малко.
 • Поливане – два пъти в седмицата, може и обилно през първите три години, а най-добре чрез капково напояване за ускорено развитие на кореновата система. Висока толерантност към
  засушаване, особено след третата година. Температура – от -25 до +40˚С.

Подрязване на листата първата и втора година колкото е възможно по-нависоко, за да се получи добра дървесина.

 • Светлина – Обича много слънце и светлина.
 • Почва – рохкава, добре аерирана. Невзискателност към химичния състав на почвата. Не се напада от болести и неприятели, но е важно да не измръзне първите три години. Защитените от северни ветрове зони са за предпочитане.

Пауловнията има много силна коренова система. След изрязване на дървото, то пониква отново от корените и бързо израства. Този цикъл може да се повтори 4 пъти.

Още за пауловнията…

Плътността на дървесината е 0,29 g/cm³ (тази на дъба- 0,54 g/cm³). Поради голямата си здравина, въпреки малката си плътност, дървесината може да се рендосва прекрасно (рендосаната повърхност е на пипане като коприна, има светъл, копринен гланц) и се слепва добре. Структурата й наподобява ясен, тя е без мирис и по принцип не съдържа силикати. Сушенето  е много лесно – за около 30 дни. Издръжлива е на гниене, вредители не са познати и трудно се запалва – при около 400 °С.

Употребата на пауловнията е документирана в Китай и Япония още 200 г.пр.н.е. Търговските наименования на дървесината са: Paulownia,  Kiri, Shima-giri. Япония употребява в момента над 40% от световното
производство на пауловния.

С плантация от пауловния елонгата може да се постигне:
 • добив на качествена дървесина – след 5-6-та година;
 • добив на зелена маса за храна на животни – след 2-рата година, включително производство на зелени дрожди;
 • производство на био-пелети и брикети от отпадъчните стърготини, сухи листа, клонки и пр.
 • високо ефективно биологично пчеларство – след третата пролет цялата корона на дървото се отрупва с огромни съцветия от бяло, розово, лилаво, които ухаят невероятно силно. Те са изключително медоносни, задържат се близо месец свежи.
 • Не пропускайте възможността да създадете една високо ефективна плантация от „дървото на бъдещето“, както познавачите наричат пауловнията!