Начало » Новини и статии » Летен трюфел сезон 2015

Новини и статии

Летен трюфел сезон 2015

Тази година черният летен трюфел T.Aestivum е в по-малки количества в сравнение с миналата година. Но за това пък се разкриват все повече нови находища в различните района на страната. Качеството е по-добро. След започване на юлските горещини трюфелните грудки все повече ще се търсят и намират в сенчестите места под дъбовите и смесени широколистни гори.

Нарастващият брой търсачи на трюфели и налагането на някои лоши практики в събирането на подземната гъба изискват да припомним най-важните правила, без които рискуваме да ограничим добива и качеството на този природен дар от нашите гори.

Най-важните от тях: – да не се търсят и събират трюфели без необходимите за целта обучени кучета; установените практики на събиране чрез ровене с търмъци, мотики и други подръчни средства е крайно вредно – за дълго се прекъсва продуктивността на трюфелните местности;

– не заравянето на местата, където са намерени грудките, дори и когато са изровени от кучето-помощник;

– пренасянето на грудките в неподходящи опаковки – найлонови торбички, например, избягвайте го;

– събирането на грудки, по-малки от 5 грама (или с диаметър по-малък от 1,5 см, т.е. поне колкото монета от 5 стотинки;  дребно размерните грудки под 5 гр.  следва да се оставят на място; или приготвяйте с тях пастет за кучето, а и за себе си.

Настоятелно препоръчваме на колегите, изкупуващи трюфелите да не насърчават хората без кучета и да не изкупуват от тях ( обикновено това са недоузрели грудки), с което се компрометира този български природен продукт.

Унищожаването или ограничаването на природните ресурси под каквато и да е форма във всички случай ще предизвика рано или късно определени държавни регулации. Колкото по-добри са практиките, толкова по-либерален може да остане режимът за събиране на трюфелите. А това зависи от всеки един от участниците в тази дейност, нали?