Начало » Новини и статии » Малкият бял трюфел T. borchii

Новини и статии

Малкият бял трюфел T. borchii

Tuber borchii (biancheto – Италия) или indicum pico e вид от групата на белите трюфели, сравнително дребно размерен и по своите органолептични свойства е най-близък до Тuber magnatum pico. Вирее в иглолистни и широколистни гори, най-често дъб, леска, бор или в смесени гори. Периода на съзряване и събиране на грудките тази година се очертава да бъде в периода февруари – април. Tuber borchii по-рядко се среща по нашите земи, но все пак ежегодно се разкриват нови самородни находища. Нараства интересът към него и търсенето му за кулинарни цели е голямо.Поради ние насочваме вниманието на нашите приятели – ловци да търсят този интересен трюфел. Препоръчваме на ловците веднага след като кучето го надуши, да не допускат нараняване на грудката, защото през зимата трюфелите са по-ронливи и лесно повреждат.

Т. biancheto не е толкова претенционен към еко типа и морфологията на почвата. Миризмата му не е силна, но винаги приятна и в зависимост от местоположението. Въпреки крехката му структура, този вид трюфел е траен и подлежи на съхранение в хладилник с влажен пясък или почва по-дълго от всички сродни видове. От една година този вид успешно инокулираме на фиданки от дъб, леска, липа, кедър и орех пекан.

Изкупната цена ще се определя, според количеството трюфели и големината на грудките – между 80-90E, а при особено добри грудки е възможна и по-висока цена. Освен T. borchii изкупуваме и другите видове трюфели. Необходимо е да изпратите снимка на електронната ни поща и ние ще се свържем с Вас, да за уточним допълнителните подробности и условия.