Кучета – трюфелотърсачи

В използването на кучета за търсене на трюфелите има натрупан доста голям опит в Италия, Франция и др. страни, а вече и в България. Тук периодично ще публикуваме такава информация, която да е от полза за нашите партньори и клиенти. Инструкция за обучение на малки над 3-месечна възраст кученца предоставяме при сключването на договор за покупко-продажба на микоризираните фиданки. Тя дава отговор на единия от трите важни въпроса – как да си обучите и да работите с куче трюфелотърсач. За целта може да Ви бъде от полза и нашият

Пакет за самообучение. Той съдържа освен инструкцията за обучение на кучето, също и важни указания и препоръки за водача. Съдържа и класификация на трюфелите по видове съгласно общо приет стандарт на ООН. В пакета има 60 млл. зехтин „екстра вържин“ с аромат на черен или бял трюфел, а според сезона може да съдържа и малки трюфелчета. Цената на пакета е 48 лв. с вкл. доставка до адрес по „Тип-топ“ куриер. Използвайте формуляра – Заявка за пакет самообучение.

 

Другият въпрос е да прецените кога ви трябва и дали изобщо да имате собствено куче, а третият – каква порода да бъде кучето. Всичко това има голямо значение за човек, който създава трюферия и ние ще се опитваме да бъдем полезни с конкретна информация и препоръки.

Отглеждането и работата с кучето-трюфелотърсач е голяма и нелека отговорност. Това е вложение от пари, труд и грижи с очакването за възвръщаемост на разходите и печалба от намерените трюфели. Отделни хора у нас имат вече успех в това начинание, на други това предстои да се случи. За собственика на една малка трюферия, ако няма усет и умение да работи с куче, с което да търси и самородни трюфели, едва ли е препоръчително да има собствено куче в дома или в двора си. Наемането на такова за определени дни е много по-рационално и ние ще оказваме помощ на нашите партньори особено в началото след появата на първите трюфели, за да придобият опит в тази насока.

Какви породи кучета?

„Кокер шпаньол” е вече с утвърден опит в нашите български условия. Лесно се гледа, послушно е, но и доста уязвимо в нечисти от тръни терени – трябва редовно да се проверява и хигиенизира.

„Лабрадор ретривър” е куче, известно с нужното послушание и търсачески способности в Италия, поради което е предпочитано, макар да е по-бавно от някои други породи.

Дългокосместият „грифон корталс” има бърз заход, дебела и силна кожа, която му позволява да работи дори и на най-труднодостъпни места и при екстремни климатични условия, а също и защитава тялото му от различни тръни и разкъсвания. Друго чудесно качество е, че то е изключително предано на стопанина си.

В Италия е известна кръстоската между три породи кучета, т.н. „Логото” – едно красиво рунтаво куче, което е подходящо за чисти гори или предимно за трюфелните плантации (вж.клипа в „Новини и статии”). У нас вече има опит с тази порода и тепърва предстои размножаването й.