Начало » Странджански билков чай

Странджански билков чай

„Чудодейната билка от Странджа“

Вижте съдържанието на книгата

Цена на книгата – 4 лв.

 2-god-tufi-mart-2015biochayna-10-yuli-2016

От пролетта на 2013 г. започнахме производство на разсад от биологичен материал (семенно и вегетативно) от естествените находища на известния в науката и нормативните документи у нас като Кримски чай(Sideritis syriaca, S.taurica) , ендемичен вид в Странджа.

Отглеждаме чаените туфи в естествени за тях условия в плантация на 350 м.н.в. Те са напълно идентични на своя първоизточник. По обема на растеж обаче  култивираните туфи са доста по-разкошни и с по-големи цветни стръкове от самородните, а вкусовите и ароматните качества на чая дори са и по-добри. Това се дължи на по-доброто развитие на коренната система, което води и до  по-продължителна продуктивност – от юни до август и в топла есен до края на ноември.

Култивирането на тази ценна билка правим върху типична варовикова почва с характерните за вида морфологични признаци от естествените  ареали. Поради това аромата и вкусовите качества са напълно гарантирани. Дори е по-голяма концентрацията на био активните вещества. За това и култивираните растения наричаме Странджански билков чай.

Периодично ще публикуваме актуална информация за количества разсад, условия на закупуване, технология на отглеждане. Основно ще се насърчават насаждения в района на Странджа..

                                                                                                      Разсад на Странджански чай

Вегетативно размножен разсад на Кримски чайПовторен цъфтеж при култивиране(август-октомври)

 

Странджанският билков чай Sideritis syriaca прилича на пиринския, мурсалски чай –  Да, те са от едно семейство устоцветни. Но поради по-ниската надморската височина и специфичните почвено-климатични особености странджанския синтезира повече биоактивни вещества, ароматът е по-изразен, а вкусът е по-лек и по-приятен.  Отглеждано в други територии, не типични за естествените му ареали, растението не носи тези качества.

Рецепта за ежедневието: Сушени стръкчета 2 гр. с цвят и листа се заливат със 150 млл вряща вода и трябва да врят 5 минути. Пие се като топъл или студен чай, подсладен  с 4-5 листа от стевия, мед или бучка кафява захар. Приятен, лек и с ободряващ ефект при пиене, за това е подходящ за всички възрасти. Специална препоръка: добавяйте към чая по 1 лъжица спиртен извлек от билката(с гроздова ракия или житна водка 40-45%) и вирусите винаги ще ви отбягват.

Пиенето на чая с течна сметана сутрин, привечер или  с важни  гости е израз на специфична култура и здравословно удоволствие. За една чаша чай са достатъчни 2 грама или 1-2 стръка от билката, които е най-добре да се натрошат на ситно преди поставянето в горещата вода. Точно тогава най-силно се усеща аромата на билката. Периодичната му употреба засилва имунната система и винаги ще се чувствате бодри и работоспособни. В летните жеги е особено полезен изстуден с 3-4 лимонови резенчета в 1 л. вода. 

Специална препоръка за ежедневието: преди всяко хранене и особено на закуска и обяд изпивайте на глътки 100 млл странджански чай и вашата храносмилателна система ще работи перфектно!

Ето как изглеждат цветните стръкове от билката, изсушени на сянка в слънчева сушилня в нашето агробиологично стопанство с три вида опаковки:

  • Голяма картонена кутия 40/30/13 см -250 гр. нетно тегло
  • Прозрачен полиетиленов плик от много пластово фолио – 50 гр.
  • Прозрачен книжен плик – 20 -25 гр.Изсушени стръкове стр. чай Пакетиран странджански чай

 

 

 

Не откъсвайте този все по-рядко срещан в природата елeксир, при това забранен за събиране от природата, а сами го засадете и отглеждайте в градината си. И той ще ви дарява със здраве и добро самочувствие.   

Естествени находища в Странджа. (Снимки: Ст.н.с.д-р Д. Патронов)

    Естествено находище край Стоилово

Две годишна туфа странджански чай S.taurica) в цветна градина..в цветна градина с. Ясна поляна

Типичен пример за успешно култивиране на билката, като в случая е осигурена достатъчна дълбочина с рохкава почва и варовиков ситнеж за успешно развитие на дървовидната коренна система. Така  плодо даването на цветните стъбла е доста обилно, с двойно повече цветни прешлени (от 15 до 22 броя) в сравнение с диворастящия.

(Снимка: Стоян Калабалъков)

Култивиран кримски чай 2015 Две съседни туфи без разстояние 3 годишнах туфа Кр.чай ??????????????????????????????? Кр.чай с камъни наоколо ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? Цветните стръкове варху камъни и трева

 

 

КУЛТИВИРАНИ ТУФИ  СТРАНДЖАНСКИ  ЧАЙ