Начало » Новини и статии » ОБЯВИ » Есенна кампания 2013

ОБЯВИ

Есенна кампания 2013

BG Magnatum picoМесец септември е преходен за намирането и оползотворяването на повече от един вид трюфели. Макар все още да има налични и в добро състояние летни трюфели, вече започнаха да се появяват и първите Magnatum pico. Важно е да се знае, че не навсякъде в страната ни този висш представител на рода Tuber е с еднакви морфологични признаци.

Съществените различия, които се долавят при по-внимателен оглед са:

  •  отклонения от типичната не правилна кръгла форма – непривично удължени форми, наподобяващи земна ябълка(гулия);
  •  различия в цвета на грудката и вътрешната структура – от гладка жълтеникава до жълто-пепелява, средно жилава вътрешна структура с гъсто натрупани спори;
  •  ароматът – най-отличителния белег на Magnatum pico често варира от най-финото съчетание на сушени горски плодове и билки с умерената свежест на муската до сладникаво-чеснов аромат в съчетание с изтънчените аромати на планинско сирене;

В зависимост от терена, типа на почвата и дървесната растителност може да попаднете на различен според горните признаци бял трюфел. Освен това вече е установено и наличието на сроден екотип бял трюфел, който не е Magnatum pico. За това препоръчваме на всички професионални ловци на трюфели много да внимават преди да решат, че са намерили ценният бял трюфел. При най-малкото съмнение изпращайте снимка в близък план или предоставяйте образец за анализ.
Цената през целия период на събиране (до декември, а според времето и до февруари) варира и е в зависимост от различни фактори, а най-вече от описаните качествени показатели. В следващите дни началната цена е 600-700 евро/кг.

Много важно: поради бързото повреждане на грудката, белият трюфел трябва да се предава възможно най-бързо от намирането му – в буркан или специални кутии с леко влажен чист пясък или в почва от мястото, където е намерен.
През същия този период ще започне да се появява и есенният вариант на летния трюфел – Tuber unchinatum(септември-декември), а изкупуването му е гарантирано. Очаквайте допълнителна информация за този вид.